Download a PDF of the 2006 flyer

WHAT IS BALOO?

Baloo Training Session 2006

February 25th

Congratulations, You have the opportunity to sign up for an extordinary opportunity to be trained in the mystical arts of camping outdoors with Cub Scouts. We are looking forward to providing you with a day of meaningful training that you will be able to apply to you endeavors with each of your scouting packs. We are looking forward to meeting all of the participants and hope that this day is valuable and fun!  If you can come on Saturday Feb. 25, 2006 , please contact Jeff Bell. jsbell@tcps.k12.md.us (410) 820-5582 (Leave message)

 

Click Here: View Pictures From previous Training Sessions

Click Here:Directions to Camp Henson Down load a(PDF) Format File

Click Here: Map of Camp Henson Campgrounds Down load a(PDF) Format File

Click Here: Directions from EASTON, MD

Baloo Training Schedule/Agenda

Basic Adult Leader Outdoor Orientation

Location: R.A. Henson Scout Reservation

Time: 8:45am to 5:00pm

NOTE: THIS IS A TENATIVE SCHEDULE AND IS SUBJECT TO CHANGE

8:00am- (45min.) Set-up @ Administration Building (Next to Dinning Hall)

8:45am- (15min.) Registration and Check-in

9:00am- (15min.) Opening Ceremony

9:15am- (25min.) Aims & Methods

9:40am- (45min.) Planning an Event

10:25am- (10min.) Break

10:35am- (35min.) Foil-Snack Preparation

11:05am-(45min.) Program

11:50am - Breakout Session A

“BALOO Group”(20min.) Stove Safety & Cooking Gear

“AKELA Group”(20min.) Cub Scout Cooking


12:10am - Breakout Session B

“AKELA Group”(20min.) Stove Safety & Cooking Gear

“BALOO Group”(20min.) Cub Scout Cooking

12:30pm – Lunch/Break

1:10pm - (20min.)Sanitation/ Food Storage Safety

1:30pm- (30min.)Nature Games, Activities & Hikes

2:00pm - (45min.) Health and Safety

2:45pm- (10min.) First Aid

2:55pm- (50min.) Equipment

3:45pm- (20min.) Camp Fire Planning/ Fire Safety*

4:05 - (35min.) Camp Fire Demonstration/Stories/Skits

4:35- Evaluation/Reflection of Training

4:45- Closing Ceremony & Recognition of Participants

*Some activities will be presented outside please dress appropriately for weather conditions.

If you know of any individuals that would like to attend that have not signed up please forward the form below:

BALOO TRAINING

Basic Adult Leader Outdoor Orientation

February 25, 2006

Camp Henson -- 9:00 a.m. - 5:00 p.m.  --  Fee $ 10.00

Directors: Jeff Bell, Choptank District

For more information Contact:

Choptank: Jeff Bell   jsbell@tcps.k12.md.us  (410) 820-5582

Basic Adult Leader Outdoor Orientation is a one-day training event that introduces parents and leaders to the skills needed to plan and conduct pack outdoor activities, particularly pack camping.  The training includes: Site selection, Preparations, Parent Involvement, Health & Safety, Equipment, Feeding, & Intro to Camping skills.

This training is required for any adult who is in charge of planning a Pack campout.

 ---------------------------------------------------------------------------------

Registration Form  - Due by February 15, 2006

Pack#  ______                    District: ____________________

Name: __________________________________________    

Address: ________________________________________            

City:___________________    State  ____       Zip:_______

Phone:   (          )  ___________________________    

email (if available) __________________________

Special dietary needs:______________________

Fee:  $10.00 -  to include lunch, snack and course materials.  

Mail to: Jeff Bell,7352 Shirley Drive, Easton, MD 21601

               jsbell@tcps.k12.md.us     phone: 410-820-5582